torsdag 8 mars 2012

Renoveringshistoria: första sommarens tomtarbete och syllvarvsbyte

Jag tänkte ta itu med en sammanfattande dokumentation av vårt renoveringsarbete så länge vi kommer ihåg vad vi gjort. Jag börjar med det första skedet, sommaren 2005 då vi kom i gång med renoveringen, och i detta inlägg sammanfattar jag det som gjordes på utsidan under dessa sommarmånader.  Här kan man se hur igenväxt det var kring huset:




Avverkning och röjning närmast huset var alltså akut. Däremot valde vi att inte göra så stora ingrepp på tomten som helhet ännu i det här skedet. Istället har vi varje år jobbat med mindre delar av tomten och på så sätt haft lättare att beakta de framväxande behoven vi har haft, och haft lättare att avgöra vad som ska avverkas och vad som ska stå kvar. En stor del av tomten är ännu i "naturtillstånd" och kommer att få vara så.


Det var en hel del byråkrati att ta hand om också förstås, precis som när man bygger nytt. Styckning av tomt, bygglov, el-, vatten- och avloppsanslutningar, ritningar osv.

Här kan man se att huset hade sjunkit och det organiska materialet utanför grunden hade växt under åren. Det här hade lett till att grunden och de nedersta delarna av brädfodringen och stockarna hade påverkats. Nedan har den nedersta delen av brädfodringen på husets baksida sågats bort för att möjliggöra inspektion av det nedersta stockvarvet, syllen.  


Syllvarvet byttes på hela norrsidan (baksidan av huset) och västra gaveln. Syd- och ostsidan var torr och eftersom tomten lutar var grunden högre upp där, vilket gjorde att syllen var i prima skick. Huset lyftes med en pelardomkraft i båda hörnen på baksidan. Sedan sågades de murkna delarna av stockarna bort och ersattes med friska, gamla stockar från ett rivningsobjekt i grannbyn.


Dessutom grävdes infart och parkering, en massa krossgrus kördes, utedasset under köksfönstret revs och en enorm sten vid husgaveln sprängdes sönder och fraktades bort.

6 kommentarer:

  1. Ohhoh! Tuostako ootte sitten lähteny liikkeelle? (En jaksanu keskittyä ruotsin kieleen, sori).

    SvaraRadera
  2. Superintressant! Det här har jag väntat på. :) Det är så fascinerande att se före-under-efter projekt. Man börjar liksom förstå vidden av det hela. Det som är så fantastiskt med gamla hus är att de ofta ser väldigt medfarna ut vid första anblicken, men bara man har tid och ork så växer det fram ett otroligt fint hus av det hela, som till stora delar består av samma delar som tidigare.

    Väntar med spänning på mer. :)

    SvaraRadera
  3. Tiina: Joo siitä me lähdettiin. Kun katsoo näitä ensimmäisen kevään ja kesän kuvia tuntuu kyllä aika hullulta koko homma ;-).
    ML: Tack för visat intresse! Visst ska det komma mera i denna serie nu när jag har tagit mig i kragen och börjat kolla igenom gammalt material.

    SvaraRadera
  4. Ett helt underbart hus! Och vad fint att ni låter en del av tomten stå i naturligt skick.
    Jag beundrar storligen människor som tar itu med så här stora projekt. Ni har/får ett härligt hem!

    SvaraRadera
  5. Hej! Trevligt med historia! Undrar vad som är "värre", renovera på stället eller flytta... Ska ju fixas från början allt oavsett. Maken kämpar på här och det börjar bil avskalat nu så i maj tar en firma över och fixar grunden och flyttar det. Har fortfarande funderat mycket på köket. Bara vi tar oss i kragen och kommer oss ut så ska vi besöka några hus, troligen i sommar då! Kommer gärna och tittar till er. A sa ofta att vi skulle komma ut när han höll på och slet, men det blev ju aldrig. Tror jag nämnde åt honom att vi ville ha ett gammalt stockhus. Trevlig lördagskväll!

    SvaraRadera
  6. CL: Tack!
    S: Vi har också funderat på vad som är värre... Först tyckte vi att det är värre att flytta ett hus, men när grunden var gjord, och vi insett hur jobbigt det är att renovera grunden då huset står ovanpå, var vi inte längre säkra på att det är svårare att flytta huset. Hör av er bara och kom på besök!

    SvaraRadera