onsdag 20 juni 2012

Två favoritrecept med rabarber!

Jag har inte varit någon större vän av rabarber förrän under de senaste åren då jag börjat uppskatta smaken mer och mer. Här kommer två favoritrecept som kan omvända vilken rabarberhatare som helst. Egentligen är det tur att man inte ska äta så mycket rabarber p.g.a. oxalsyran som de innehåller, annars skulle jag föräta mig på denna paj och "fördricka" mig på den här saften. 

Hann inte fota så länge formen och flaskan var fulla...

Knäckig rabarberpaj (från www.tasteline.com efter tips av en väninna)
2-3 stjälkar rabarber
2 dl havregryn
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 kryddmått vaniljsocker
125 g smör
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl grädde

Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret tillsammans med sirap och grädde och blanda i mjölblandningen. Täck bottnen i en pajform med rabarberbitar och häll degen över. Grädda i 150 grader i 40 minuter.

Råsaft på rabarber (receptet har jag fått av en väninna)

1 kg rabarber (behöver inte skalas, skärs i ca 1 cm tjocka skivor)
2-3 citroner (skivas)
1/2 kg socker

vatten så det täcker

Lös upp sockret genom att koka upp ca 1 l vatten och blanda i sockret. Häll vattnet över rabarberbitarna och citronskivorna. Koka ev. upp lite mera vatten och häll över så att rabarbern täcks. Låt svalna och låt stå i kylskåp ett dygn. Sila och häll på flaskor.

2 kommentarer:

  1. Pajen låter god, måste testa nån gång! Och rabarbersaft är ju så gott! Synd att min rabarber inte riktigt hunnit växa till sig än. Har den på ett för torrt ställe. Glad midsommar på er allihop! -Milla

    SvaraRadera
  2. Hej Milla! Roligt att höra från dig! Välkommen till oss när ni kommer hitåt!

    SvaraRadera