tisdag 1 november 2011

Fönster

Den sista oktoberdagen var nådig mot den försenade fönstertvättaren genom att bjuda på varmt väder och solsken. Gamla fönster är kanske inte alltid de mest  praktiska, men har istället andra fördelar, t.ex. estetiska sådana. I vårt hus är övre våningens och de flesta av nedre våningens fönster renoverade originalfönster, medan fyra av nedre våningens fönster är nytillverkade på gammalt sätt eftersom de var korsfönster istället för sexrutiga som de flesta andra.  


Vi har gammalt glas i alla fönster. Det är 2 mm tunt ställvis och ingen ruta är den andra lik. Jag gillar de små detaljerna och det vågiga utseendet, fast jag först var lite skeptisk till hur det skulle vara att titta ut genom dessa glas. Skulle aldrig ens komma på tanken att byta till nytt glas, det känns alldeles för sterilt i de gamla bågarna!  


Kvistfönstren är också nytillverkade på gammalt sätt, dock bara i ett stycke. Bl.a. de här blev tvättade från utsidan igår. Nu är det bara resten kvar, dvs. alla nedre våningens fönster från insidan och några på övre våningen. Hoppas jag får det gjort inom det är dags att börja julstäda...


Nedre våningens fönster är alltså sexrutiga...


...medan övre våningens har korsform, en lite nyare modell.


3 kommentarer:

 1. Hej!
  Så snyggt! Vi håller på och har ringt runt till ett par firmor som fixar fönster. Vi ska också ha sexrutiga. Har ni gjort dem själva eller fört dem någonstans?! Vi tänkte ta till vara ge gamla rutorna och fixa "nya" fönster av dem. På insidan nytt glas. Vi är dock lite oroliga över alla moderna bestämmelser. Ni kanske har kommit lättare undan då ni renoverat. Eftersom vi ska flytta på ett hus blir det nybygge. Allt ska vara så isolerat idag. Ventilationen har vi också stött på nu. Det ska vara nåt system för ca 10 000 euro för att ventilera. Suck. Ett gammalt hus ventilerar sig själv ju. Men idag sätter de ju plast i väggarna och allt möjligt, så då får man fixa ventilationssystem. Ha det gott i stugan i höstmörkret! :-)

  SvaraRadera
 2. Ert hus är så oerhört vackert! Och fönstren har förstås en stor del i den vackra helheten. Gammalt glas är alldeles underbart, just för det unika och vågiga. Vi har ju helt nya fönster men satte in gammalt glas i ytterbågarna. Det ångrar vi verkligen inte, det går inte att jämföra med vanligt glas. Man får en helt annan känsla, helt enkelt.

  SvaraRadera
 3. Sabina: Låter lite otrevligt det där, vi tycks faktiskt ha kommit lite lättare undan med bestämmelserna då vi inte har flyttat huset. Det mesta på huset har A gjort själv, men fönstren renoverades av en annan snickare. Våra några nya fönster snickrades också av honom. Vi har någon sorts ventilation i bastu och badrum på andra våningen, annars självdrag.
  Mamsell L: Tack! Fattade faktiskt inte till en början varför folk prisade det gamla glaset, men nu skulle jag aldrig byta bort det!

  SvaraRadera