söndag 6 november 2011

Lingongott!

Känner någon som gick i tvåan i Svenskfinland kring mitten av 80-talet igen innehållet nedan? Det är lingongott enligt receptet i tvåans läsebok. Och läseboken, den hette Tvåans svenska - Vi läser. Kom att tänka på denna rätt när jag var sugen på något gott och lite mer hälsosamt än chokladkaka som dessert ikväll. Både lingon och havregryn är ju fiberrikt. Receptet har jag kommit ihåg hela mitt liv, trots att jag bara har tillrett detta ett fåtal gånger sedan min barndom. 2 dl av varje, lingon, havregryn, yoghurt och grädde (vispas först innan den blandas med resten). Och två dl socker, men eftersom lingonsylten jag använde var sockrad blev det bara en halv dl ungefär.   

  
Efter två trevliga helger på språng, har det varit riktigt skönt att vara hemma. Flera brasor har det blivit, korvgrillning, uno-spel och läsning. Och en massa matlagning, diskning och annat som hör till förstås. Och lite guldkant också då min kära syster bjöd på mat. Imorgon väntar nya projekt, jag skulle behöva gå igenom skåpen och samla ihop till loppisbordet som skall ställas i ordning i veckan. 

9 kommentarer:

 1. Nostalgi! Minns precis dendär kvällen vi stod på stolar vid er köksbänk i ditt barndomshem och tillrädde lingongott enligt läseboken. :)

  SvaraRadera
 2. Oroligt att du kommer ihåg! Jag hade glömt det, men nu då du säger det väcks vaga minnen till liv. Kul!

  SvaraRadera
 3. Ja jag är ju inte på något sätt orolig över att du kommer ihåg, det är ju ett friskhetstecken ;).

  SvaraRadera
 4. Jodå, jag minns också lingongott! Har dock inte gjort det på säkert 25 år. Men jag måste absolut testa nu när du skrev om det :-)

  SvaraRadera
 5. Så koselig med fyr i peisen. Jeg fyrer hver dag her jeg også. Det første jeg gjør om morgenen. Deilig!

  Ha en fiiin dag!

  Liv

  SvaraRadera
 6. A-L: Lycka till! Liv: Ja brasorna är nog en av de bättre sakerna med hösten.

  SvaraRadera
 7. Tusen tack för att du lagt ut det "rätta" receptet på lingongott. Vet inte om vi har boken kvar och finns den så är det ett par hundra kilometer dit. Jag kom så där ihåg ingredienserna, men hade glömt bort youghurten och hade inget hum om mängderna. Jess, du räddade äfterrätten för oss ikävll! -sussi

  SvaraRadera
 8. Jag är född på 90-talet och kommer ihåg lingongott som något av det godaste vi gjorde under 'husis' lektionerna i högstadiet. Men om jag inte minns fel så hade vi, istället för yoghurten, 1 dl grädde och 1 dl kvarg. :)

  SvaraRadera
 9. Hejj! Tusen TACK för det orginala, enda riktiga och rätta (iaf för mig) receptet för lingongott! Jag har själv läst just den läseboken, men kan inte komma på var jag lagt den. För den finns kvar, det vet jag. För ett fler antal år sedan blev jag sugen på lingongott men hittade inte varken läseboken eller receptet på internet. Lite senare kom jag att hitta ett recept på google och det blev nog riktigt bra och har använt det. Nu ligger jag sjuk hemma och ville tillreda det igen och slog upp google så hittade jag dig! Så kul! :D

  Så nu ska du få höra min lilla historia om lingongott:
  Jag är född -86 i Borgå och hade superkul på lågstadiet från ettan till trean i Vårberga skola med den härliga läraren Ansa Nylund. Vi ordnade en basar, alla tre klasser ihop. Borden var placerade nästan längs med väggen så att man kunde stå där bakom och sälja. Vissa hade loppisbord med böcker och leksaker, någons mamma hade bakat kakor och en annan örfilar, någon hade stöpta ljus osv i den stilen. Och så var det mitt och kompisens minililla "bord" som läraren hade pekat ut för oss. Där sålde vi lingongott från en jääätte stor metallhink för 20 penni i dessa små små färgade fluor(?)burkar, (du kommer väl ihåg dem med. Usch, haha!). Och det var så mysigt att jag aldrig kommer att glömma det!

  Så tack än en gång, ha det bra! ♡

  SvaraRadera