söndag 29 augusti 2010

Morsvila inklusive Juthbacka marknad

Förra helgen hade vi tillsammans med tre kompisar morsvila ute på en holme. Jag tror att namnet härstammar från gamla husmorssemestrar som ordnades i Larsmo förr. Vi tycker att termen passar bra för vår sommarsemester som nu gick av stapeln för tredje året i rad.

Vi inledde med Juthbacka marknad på fredag kväll. Sedan körde vi en bit söderut och ut med båt till den otroligt vackra holmen, och som tur var det månljust och klart, för det hade hunnit bli ganska mörkt. Följande dag tog vi en skön skogspromenad då vi hade turen att hitta en hel del svamp som tillreddes senare. Dessutom hann vi sitta och njuta på terassen, elda för att få varmvatten i badtunnan och tillreda en trerättersmiddag. Efter middagen blev det bad i tunnan och bastu. Otroligt skönt! Hade inte kameran med på morsvilan, men sätter istället in bilder på mina Juthbackafynd. Var speciellt nöjd med att jag i år lyckades pruta en hel del, och gick därmed rent av på vinst, eller hur ;)?

Den här lilla smörbyttan från Rörstrands har jag länge önskat mig och nu hittade jag den äntligen till ett bra pris. Nu får den något sneda pelargonen i kvisten bo här.


Kruskaveln som jag köpte åt brödbagaren i familjen är nytillverkad. Den vita Arabiaskålen var ett verkligt fynd enligt mina mått mätt, men vågen köpte jag i hastigheten utan att tänka på att den saknade skål. Apoteksflaskorna var smågulliga. 25 euro för allt detta tycker jag var helt ok. Jag köpte också krokar till badrummet av Lundagård. Får hoppas att de kan sättas upp i höst. Badrummet har varit på is länge, trots att det inte återstår så mycket för att få det färdigställt.

måndag 16 augusti 2010

Lyxdagar och 1-åring!

Nu har vi haft många dagar efter varandra med en massa roligt och lyx! Onsdag i PowerPark som inte gick av för hackor, torsdag på Konstens natt, fredag tjejkväll (bara jag), lördag på kräftor med tillbehör hos goda vänner och söndag på 180-årskalas. A:s morföräldrar firade dubbelt 90 tillsammans med 3 barn, 11 barnbarn och 25 barnbarnsbarn. Dessutom finns det en hel del ingifta personer så det börjar bli en stor skara. 71 av dessa 90 år har de varit gifta!

Nedan en bild på minstingen som hunnit bli ett år. Klädseln är samma som hans far hade på sitt "officiella" 1-årsfoto för ganska precis 34 år sedan. Nu jobbar denna far ute i garaget. Golvet ska gjutas imorgon och det finns en del att göra ännu före det.

tisdag 10 augusti 2010

Strandolycka och 40 graders feber

Någon juvel hade kastat en flaska i vattnet två meter från vattenlinjen på bystranden. Storebror hade oturen att skära upp handen på en extremt vass kilformad glasskärva. Resultatet blev ett stort och djupt sår som blödde ordentligt. Snabb tur till hvc och fyra stygn i handflatan. Lillebror har haft oförklarig feber i helgen och toppade 40 grader, men nu är han dock frisk. Imorgon väntar tur till PowerPark eftersom den planerade turen till vattenparken bokstavligen torkade in p.g.a. stygnen i handen.

lördag 7 augusti 2010

Grävjobb

För ungefär en vecka sedan såg det ut så här på vår gård. Lyckligtvis blev resultatet så mycket bättre! Det känns superskönt att igen ha utvidgat reviret lite på tomten. Ett tillfälligt biltak har rivits, en del träd har fällts (av vilka ett par jätteträd krävde vinsch för att inte förstöra uthuset), en hel del ris har samlats ihop och körts bort (typ sex traktorkärror fulla), stenar har gömts undan, stubbar har dragits upp och körts bort osv. osv. Återkommer till resultatet en annan gång. Det lilla röda huset till vänster är vårt hönshus där tre hönor bor. Uthuset på bilden har vi en del planer för, mera om det senare.

Vi fick låna en grävmaskin. A grävde duktigt och dessutom fick vi hjälp av svärfar. Nedan andra och tredje generationens grävare.

Talkot vi hade i torsdags var fantastiskt bra! Tack vare många snälla, duktiga och framför allt starka människor som gav av sin tid slapp A förstöra sin rygg som inte riktigt är i toppform för tillfället. 40 ton grus jämnades ut. Det var också trevligt att sitta och äta tillsammans i den ljumma augustikvällen.

onsdag 4 augusti 2010

Länk till före-bilden

Ett snabbt inlägg bara med länk till före-bilden på vårt hus, dvs. hur det såg ut för fem år sedan. Hade tänkt sätta med det med efter-bilderna i förra inlägget, men glömde bort det. Här förbereds det nu för "grusutjämningstalkot" som kommer att gå av stapeln i garaget imorgon. 40 ton grus ska jämnas ut på 100 kvadrat. Vår härliga retrotraktor Brunte med chaufför jobbar hårt för tillfället, en hel del grus ska ännu skopas in ikväll.

söndag 1 augusti 2010

Ny start...

Det börjar vara dags att köra igång igen efter en lååång paus. Sommaren har varit fantastisk hittills och augusti är ju ännu kvar! Konstaterade att jag inte ännu har lagt ut bilder på hur vårt hus ser ut för tillfället, så det får bli temat för detta inlägg.


Till vänster om grusgången som leder upp till huset har vi i sommar röjt bort en hel del sly. Detta område har vi valt att inte annars röra desto mer genom att anlägga gräsmatta, rabatter o.dyl., utan det ska få vara lite mer orört här. Orsaken är att området till en stor del är täckt av blåsippor.

Kvisten har fått en del detaljer på plats under sommaren. Ännu återstår ett triangelformat blindfönster som kommer att komma ovanför lampan. Tror det får bli till nästa sommar. Kvisten står på kilstenar, medan resten av huset har naturstensgrund. En betongkrans har gjutits innanför grunden för att förstärka den, eftersom den inte verkade så stadig när vi började på med renoveringen. Nästa sommar är det tänkt att huset ska få en andra omgång rödmyllefärg. Kvistfasaden har målats ett andra varv i år, pigmentet som användes är ockragult.