söndag 18 april 2010

För fem år sedan...

...såg det ut ungefär så här på vår tomt, bl.a. blåsippor och ett skruttigt hus. I april 2005 köpte vi vårt projekt. Jag har, trots förfrågningar :), haft svårt att komma igång med själva renoveringshistorien på bloggen. Det känns ganska övermäktigt att få någonting vettigt sammanställt. För att komma igång börjar jag med några bilder på utgångsläget. Huset är byggt på 1832 enligt gamla byggnadslovshandlingar (!) och grundrenoverat 1927, då man också höjde på övre våningen. Det hade stått tomt sedan 60-talet med undantag av ett år på 70-talet.

Ungefär samma bild som min första bloggbild, men här är huset i sommarskrud i slutet på maj då vi just börjat riva inomhus. Huset är en österbottnisk parstuga med två storstugor på var sida och en kammare mellan dessa. Rumsindelningen är liknande på andra våningen. Modellen på farstukvisten är karakteristisk för byn.

Området kring huset var ordentligt igenväxt. Utedasset fanns bakom granen till vänster...

Ett uthus i två våningar har vi också. Delen till höger har använts som stall och delen till vänster som sädesbod. I sädesbodsdelen planerar vi en gårdsbastu, kanske om tio år, eftersom det finns några projekt att ta itu med före detta.

Råspisen i den ena storstugan som numera är vårt kök. Den kantiga modellen är karakteristisk för den här delen av Österbotten, längre norrut är kupan rund. Råspisen har vi kunnat bevara, fast det var nervöst, eftersom berget som fanns under golvplankorna skulle sprängas bort (spisen står också på berget). Det gick dock bra, och det får vi tacka svärfar för! I zinkbaljan fanns det förresten ett gäng kajskelett, vilket för övrigt skorstenen också var full av.

Detta är en bild från den andra storstugan. Här har vi numera vårt vardagsrum.

Taket i det som numera är skrubb i barnens rum var aningen rötskadat kan man säga.

3 kommentarer:

 1. Är ännu bara mållös då jag tänker på hur fort ni rustat upp kåken... med småbarn.

  Roligt att följa med såhär i ord och bild.

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Intressant att hitta hit!:)
  Ert hus ser underbart ut!

  SvaraRadera
 3. C: Det känns ju som en ganska lång tid för oss som har levt mitt bland allting... Men A har ju jobbat hårt och borde få njuta av att få det färdigt. Snart...
  G: Kul att du hittade hit!

  SvaraRadera