lördag 14 april 2012

Svar på rörspisfrågor!


Emilia ställde några frågor om rörspisen som står i vårt vardagsrum. Det är alltså fråga om en s.k. fattigmanskakelugn som inte är kaklad utan rappad. Ursprungligen siktade vi på att ha en kakelugn på den här platsen där det när vi köpte huset fanns en vedspis som var sönder. Eftersom vi inte hittade någon kakelugn bestämde vi oss för en rörspis, och vi har inte ångrat oss. Så till frågorna:

Mått på rörspisen? Den är 230 cm hög, 75 cm bred och 67 cm djup. Vid basen är den 94 cm bred och 80 cm djup. Högst uppe är den också lite bredare och djupare. Hörnen är rundade. Många rörspisar har en liten hylla, men vi föredrog less is more-linjen och valde bort hyllan. 

Recept på ytbehandlingen? Vispa fettfri mjölk och krita. Tillsätt mera krita och vispa hela tiden tills konsistensen är ungefär som en plättsmet. Vänta tills bubblorna försvunnit innan påstyrkningen påbörjas. Stryk på tunna lager och låt torka ett dygn mellan varje lager. Minst fem lager har vi på vår spis, kommer inte ihåg mer exakt. 

Varifrån är luckorna? Är de inre luckorna av glas? Tyvärr har vi inte gamla luckor (hittade inga och ville börja elda snabbt) utan de är måttbeställda från Tapani Puosi oy i lundo (Lieto) utanför Åbo. De inre luckorna är av glas. Ångrar att vi inte höll ut och sökte gamla luckor tills vi hittade, men gjort är gjort.   

Jag återkommer till de andra frågorna när jag har fått fram färgkoderna!I ett av hörnen har rappningen spruckit och fallit bort när A av misstag snubblade mot spisen när han kom med en vedlåda full med ved som slog rakt i hörnet. Vedlådan gapar tom. Och snön skall väl fortsätta att vräka ner hela natten här...  

2 kommentarer:

  1. Tack för svaren :) den är så vacker, er rörspis! Jag lånar en massa inspiration av dig ;)

    SvaraRadera
  2. Här trodde jag redan att jag hade svarat, försvann tydligen någonstans. Skulle bara säga var så god ;-).

    SvaraRadera