söndag 22 april 2012

Renoveringshistoria: grundarbete 1

Börjar minst sagt vara dags att fortsätta med renoveringsgenomgången om jag någonsin skall komma ifatt här... Första sommaren (2005) arbetades det också med husets grund på olika sätt. När golven rivits upp och golvplanken hade märkts och burits ut såg det ut som på bilderna nedan. Huset var isolerat med mullbänkar längs med väggarna och i mitten fanns en potatiskällare .


Golvplanken vilade på dessa bjälkar:


Nedan två dörrar ut från det nuvarande vardagsrummet. Den högra leder ut i den nuvarande hallen och därifrån kommer man ut i kvisten till höger och till köket rakt fram. Den vänstra är nu igenlagd, man går in till toaletten från hallen och den bortre delen av kammaren till vänster är grovkök med ingång från köket. Klart som korvspad ;). Längst till vänster finns rörspisfundamentet.
I köket var grunden likadan med undantag av att råspisen var murad på en bergsknöl som sträckte sig in i halva köket. Till vänster om råspisen har vi nu en dörr till grovköket. Berget sprängdes bort kring spisen och spisen klarade sig lyckligtvis sprickfri, tack till svärfar för det! Sprängstenarna (ca 30 ton) drogs ut på en ramp genom fönstret på en hemmagjord släde med hjälp av trotjänaren Brunte (en McCormick från 1971, alltså vår traktor). Mullbänkarna sögs bort med hjälp av en sugbil. Grunden förstärktes från insidan med en betongkrans. Det organiska materialet putsades bort.   

Ytterligare en bild av utgångsläget i köket. Berg och stora stenar, och för att få plats med ny isolering och en torpargrundskonstruktion måste dessa bort. När planken togs bort kom berget fram.


Från utsidan såg det ut så här: 


Ett annat viktigt arbetsskede gjordes på andra våningen när vi hade sugbilen på plats. Mellanbjälklaget tömdes och det var ett svettigt göra i högsommarvärme. Här är det A som håller upp den tunga slangen och en kompis som styr slangen. Här fanns sand, gräs, mossa, gamla brev, glas, stickor, diverse småskrot, gamla fiskenät osv.

7 kommentarer:

 1. :-) Ja, det är när man håller på med detta skede som man undrar om man är riktigt klok! Antar att man ska vara en sån som ser livet utifrån vad resultatet blir och inte utgående från "oj så jobbig och mycket arbete, inte kan man...". (halva min familj hör till det sistnämnda och pappa suckar över oss "galna") Såhär ser ju vårt hus ut nu där det står. Har rivit ett annat hus tidigare och skyfflat ut allt för hand. Detdär ser trevligare och mindre dammigt ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om vi borde komma ut till er och se råspisen och fundera lite. Ska ju gjuta om ett par veckor... Vi beslöt oss för råspis nu i alla fall! :-)

   Radera
 2. Det är bara att komma ut hit, ni kan höra av er per telefon så berättar vi mer exakt var vi finns och när vi är hemma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för det! :-) Vi hade tänkt helgen, men då vi har så pressat schema. Dagarna flera timmar för korta och veckorna har allt för då dagar. Nå, maj ska andra ta över och Yngve förhoppningsvis få ta det lugnare. Blev lite too much då vi beslöt oss för denna firma som ska flytta huset åt oss nu. :-) Så, fler pressade tidsramar har vi inte tänkt sätta in under byggtiden... Funderar mest över storlek, ska börja gjutas nu i maj så då ska vi veta hur stort vi ska ha den, men helt exakt behöver vi ju inte, bara vi fixar bra grund. Vi VET ju i vilket hörn den ska vara i! Så återkommer för eventuell råspisinspiration via telefon!

   Radera
 3. Puh, jag får nästan andnöd bara av att läsa om allt arbete ni gjort! Vårt byggprojekt är nog bara en pytteliten "light-version" i jämförelse med ert, men så har ni ju också ett ÄKTA gammalt hus. Vi bara låtsas... :)

  SvaraRadera
 4. Inte skulle jag kalla ert projekt en "light-version" direkt! Vackert blir det och med äkta material!

  SvaraRadera