tisdag 19 oktober 2010

Rörspis

De senaste dagarna har det hänt en hel del trevliga saker. Bl.a. hade vi efterlängtat besök i söndags, det var så kul att träffa min "äldsta" barndomskompis med familj, vi har känt varandra i drygt 31 år. Igår hade jag ett Nordljus-heminredningsparty här hemma och det var trevligt det också.
*
Jaaa, dagens fototekniska fråga - hur får man färgerna naturtrogna? Våra golvlister är inte så där ljusblå utan gråblå och stolen är inte så där gulaktig...
*
Nu ska det bli ett nytt eldstadsinlägg, en presentation av vår rörspis. En rörspis är en fattigmanskakelugn, dvs. den är likadan som en kakelugn, men okaklad. Vi ville ha en så rak och enkel modell som möjligt, och är faktiskt riktigt nöjda med den här som vår murare murade upp på basen av vår ritning. Däremot är jag inte nöjd med luckorna, det är synd att vi inte var ihärdigare då vi sökte gamla luckor. De nya blev inte som vi ville ha dem, trots att vi skickade tillbaka dem ett varv. Rörspisen är ytbehandlad med en blandning av krita och fettfri mjölk. Och nej - den luktar inte surt tack vare att mjölken är fettfri.
*
Massor med eländig aspved...
*
Sedan ett tips på enkel och praktisk vedförvaring. A spikade ihop en stor låda och satte Ikea-hjul under. Bara att rulla undan lådan då man dammsuger. En massa ved ryms det hit. Nu eldar vi asp här, har ju inte så stor betydelse i den här spisen om det smäller och håller på. Och det är inte så kallt heller ännu, så det funkar fast veden inte ger så bra värme.


Utgångsläget i rörspishörnet. En Högfors-femma fanns här.

*

Stolen måste jag ta med fast färgerna är lite åt skogen...
*

"Eldningsstolen" tillhörde det lösöre som fanns i huset när vi köpte det, förutom den här fanns här bara en stege och en zinkbalja full med döda kajor. Samt massor med skräp. A har renoverat stolen som är mycket bekväm att sitta i. Han fick dock byta ut det mesta, det är ganska lite kvar av den ursprungliga stolen.

4 kommentarer:

 1. Den "äldsta" ;P med fam. tackar så hjärtligt för besöket!

  Ja, som vi konstaterade så märker man nog att projekten framskrider där fast husfolket måhända tycker det går långsamt framåt. Kommer och inspektera läget snart igen hoppas jag.

  SvaraRadera
 2. Hej hittade er blogg pga att ni skriver om er rörspis. Den ser verkligen fin ut i proportionerna. Vi håller på med att bygga vår egen alternativa rörspis i Portugal. Vi har lyckats få den att fungera men den är inte färdig är. Vårt problem är att vi inte vet hur vi ska putsa den. Vet ni vilket "recept" på putsbruk er rörspis har. Vi är mycket tacksamma för alla tips.
  Hälsningar
  Ann o Jan

  SvaraRadera
 3. C: Tack själv! Lycka till med era boendeplaner, hoppas det går vägen och ni får besked någorlunda snabbt!
  A & J: Kul med "långväga" gäster här! Ska be min man ta kontakt, han har koll på receptet. Han hör av sig snart!

  SvaraRadera
 4. Svar på dagens (fjolårets) fototekniska fråga. Vitbalansen. Med auto-inställningar försöker kameran att justera bilden så att medelvärdet blir 18% grå så i denna bild som är mestadels vit så blir färgerna för mörka och feltonade. Knäpper du inomhus med blixt så använd vitbalans för blixt men det fungerar vanligtvis inte i helautomatiska läget. Jag tog mig friheten att ladda ner bilden och ändra lite på vitbalansen men för att kunna leverera den så vore epost behändigt ifall intresse finns. OBS! hittade sidan eftersom jag går murarkurs för eldstäder och rökkanaler i Jakobstad och googlade rörspis.

  Hans/ Pedersöre, Finland

  SvaraRadera