onsdag 15 september 2010

Plåtugn

Eldstäder i gamla hus är intressanta (i och för sig i nya hus också). Otroligt att man i långa tider har värmt upp stora ytor tack vare dessa. Vilket jobb med all ved! Vi har bergsvärme i vårt hus, men använder våra eldstäder flitigt under vinterhalvåret. Tänkte skriva lite om dessa här framöver.

Vår hittills enda eldstad i övre våningen är en s.k. plåtugn. Plåtugnen stod i ett annat hörn i samma rum på ungefär samma plats före renoveringen, men saknade ordentligt fundament undertill och kunde ha rasat igenom golvet när som helst. I renoveringen åtgärdades detta, innandömet murades om och "plåtskalet" målades vitt. För att inte färgen skulle börja gulna använde vi vattenbaserad färg. Oljan i oljefärg börjar gulna när man eldar och färgen värms upp. Vår plåtugn har åtminstone hittills hållit sin färg.

När jag idag ser luckorna på plåtugnen ångrar jag igen bittert att vi inte var mer ihärdiga då vi sökte gamla luckor till den nya rörspisen vi har i nedre våningen. Vi hittade inte vad vi sökte och beställde nya, och de är förstås inte på långt när lika fina som de här. De här hade ytrostat ordentligt (se före-bilden) men blev som nya efter putsning med kromputsmedlet Autosol (tänkt för bildelar). Stegen som syns på bilden var för övrigt en av de få användbara saker som fanns i huset när vi köpte det.
Vår plåtugn står i vårt lilla sovrum, som förutom plåtugnen endast inrymmer vår sång och en väggfast skrubb med draperi istället för dörrar (för att minimera trängseln). För tillfället är rummet trots det lite trångt och övermöblerat p.g.a. spjälsängen som vår 1-åring sover i. Eftersom rummet är litet och sängen tar upp så stor plats var det svårt att få till ett bra foto över helheten (någon annan skulle säkert ha lyckats bättre...).

Rekommenderar starkt denna typ av eldstad, de finns ju också att fås som nya. Nedan ännu lite detaljer från övre delen:

En liten utmaning till andra bloggare, både renoverare och ni som bor i nybyggen: skriv gärna om era eldstäder, det börjar ju vara aktuellt nu. Jag återkommer inom kort till våra övriga.

6 kommentarer:

 1. Just en sån där skulle jag vilja ha i vårt vardagsrum! De är så söta :)

  SvaraRadera
 2. Hej, vi kommer att skriva om plåtugnar i nästa nummer av Gård&Torp och jag lånar gärna dina bilder om jag får. Hälsningar Nella Bergström, Gård&Torp

  SvaraRadera
 3. There are various causes why folks favor this belt.


  My blog ... reference

  SvaraRadera
 4. Accогԁing to v2 cigs review you сan effortlessly check on nеt about еlectronіc cigarеtte brands.


  Feel free to ѕurf to my wеb-sitе; v2 cigs coupons

  SvaraRadera
 5. These modern fitness devices are worn around the waist,
  positioned suitable about the abs and then utilizing what is known as electronic muscle stimulation.


  My weblog; Flex Belt

  SvaraRadera
 6. Hej! Vet inte o du hittar min fråga då ditt inlägg är så gammalt, men då vi själva snart ska mura upp en gammal plåtugn funderar jag på vilken sorts vattenbaserad färg ni använt till spisen? Och målade ni för hand med pensel, eller har ni sprutmålat? Målade ni innan uppsättning eller när ringarna väl var på plats? Och så en sista fråga: hur högt har ni från spisens övre kant till taket? Funderar på de med tanke på brandsäkerheten...

  Tack på förhand!
  Heidi

  SvaraRadera