söndag 23 september 2012

Söndag på holmen

Det skulle finnas hur mycket som helst att blogga om men då tiden inte räcker till för tillfället så blir det väldigt sparsamt just nu. Här kommer några bilder från dagens utflykt ut till holmen. Det var andra gången för mig, men A och barnen har varit här nästan en hel helg när jag var borta tidigare i september. Lite före elva kastade vi loss. 6-åringen njuter av att få sköta praktiska saker med båten. Båten köpte vi av säljarna i samband med stugköpet.


Framme vid holmen började solen snart skina, medan vi såg att det var mulet och dimmigt längre in. 
 

Själva stugan är ett nätförråd från 1935 som byggts om och byggts till i omgångar. Bakom stugan finns en bastu som blivit byggd som fiskarbastu samtidigt som stugan. Bryggan är i farligt dåligt skick och behöver åtgärdas nästa sommar, då vi också behöver bygga ett utedass. Själva husen tänkte vi inte göra så mycket åt i det här skedet. Tomten är en arrendetomt.
 

A hade städat upp på utsidan och gjort underverk med grästrimmern när han varit här med barnen tidigare. Nu syntes vinbärsbusken vid husväggen.

 
Idag gjorde vi en utflykt till andra sidan holmen, plockade lite lingon, tog mått på stugan och mätte ut tomten med tanke på kommande planering.
 
 
Och så grillade vi korv och åt äppelkaka till efterrätt.
 

Vi hängde upp stormlyktorna som vi skaffat. Här ser man de stänkmålade innerväggarna.


Och här den vackra ådrade dörren, ett hantverk av den äldre mannen som vi köpte stugan av. Vi gillar speciellt att det har använts gedigna material här. Trots att vi är glada över att ha fått köpa stället, känns det ändå sorgset att paret som trivts så bra här var tvungna att sälja p.g.a. hälsoskäl.

 
Bastubyggnaden finns snett bakom stugan.
 
 
Vi planerar att fälla björken till höger om stugan för att på så sätt få sjöutsikt från bastukammaren.



måndag 3 september 2012

Sommarställe!

Vi har gått och skaffat sommarställe! Ganska otroligt och inget vi hade planerat att göra för ett par år sedan. Byn vi bor i har en hel del skärgård och där finns stugor på tomter som arrenderas ut av samfälligheten. Vi förälskade oss i en fiskarstuga långt ute på en av de sista skyddade holmarna. Den och gäststugan är byggda på 1935 och renoverade på 90-talet. Vi ansökte om att få arrendera tomten och köpa huset, och fick till vår lycka göra det. Nedan en bild på stället som jag tog i juli då vi var ute och tittade första gången. Gäststugan ligger bakom och ser ungefär likadan ut som den andra stugan. 
 
 
Den här bilden är tagen i lördags då vi var ute första gången med hela familjen. Det är så charmigt och "äkta" på något sätt där inne och spisen är härlig. Det bästa är att det inte är fråga om något renoveringsobjekt, utan det går att använda direkt. Bryggan är däremot ett rivningsobjekt och skall förnyas helt, likaså utedasset.