onsdag 28 april 2010

Dagens bröd


Hos oss är vi ganska olika när det gäller bakning. Den ena gillar att baka bröd och bullar, den andra gillar att baka kakor och muffins. Den ena bakar när som helst och hur som helst, den andra bakar när läget är under kontroll eller när det är kalas på gång. Resultatet blir att den ena bakar hela tiden (nästan varje dag) och den andra bakar mer sällan (håller istället på med ett ständigt städande). Ibland kan det dock uppstå problem då den andra tycker att den ena ibland också kunde slutföra något byggprojekt istället för att baka hela tiden. Hänger ni med? Vem är vem?

Vi har gradvis börjat värdesätta mer och mer det äkta och hemlagade och ratar så gott som allt som innehåller tillsatser. Mats-Eric Nilssons föreläsning och bok gav en extra kick. Det känns speciellt roligt att kunna baka med ägg från egna höns och sedan ett år tillbaka har vi köpt högst fem brödpåsar, resten är hembakt.

Dagens bröd: Grovt veteformbröd. Vetet har vajat på grannens åker och malts av makens morfar i en över 200 år gammal kvarn. Degen har knådats av familjens far. Resultatet blev ett härligt sprött och luftigt bröd. Och gott smakade det.

söndag 18 april 2010

För fem år sedan...

...såg det ut ungefär så här på vår tomt, bl.a. blåsippor och ett skruttigt hus. I april 2005 köpte vi vårt projekt. Jag har, trots förfrågningar :), haft svårt att komma igång med själva renoveringshistorien på bloggen. Det känns ganska övermäktigt att få någonting vettigt sammanställt. För att komma igång börjar jag med några bilder på utgångsläget. Huset är byggt på 1832 enligt gamla byggnadslovshandlingar (!) och grundrenoverat 1927, då man också höjde på övre våningen. Det hade stått tomt sedan 60-talet med undantag av ett år på 70-talet.

Ungefär samma bild som min första bloggbild, men här är huset i sommarskrud i slutet på maj då vi just börjat riva inomhus. Huset är en österbottnisk parstuga med två storstugor på var sida och en kammare mellan dessa. Rumsindelningen är liknande på andra våningen. Modellen på farstukvisten är karakteristisk för byn.

Området kring huset var ordentligt igenväxt. Utedasset fanns bakom granen till vänster...

Ett uthus i två våningar har vi också. Delen till höger har använts som stall och delen till vänster som sädesbod. I sädesbodsdelen planerar vi en gårdsbastu, kanske om tio år, eftersom det finns några projekt att ta itu med före detta.

Råspisen i den ena storstugan som numera är vårt kök. Den kantiga modellen är karakteristisk för den här delen av Österbotten, längre norrut är kupan rund. Råspisen har vi kunnat bevara, fast det var nervöst, eftersom berget som fanns under golvplankorna skulle sprängas bort (spisen står också på berget). Det gick dock bra, och det får vi tacka svärfar för! I zinkbaljan fanns det förresten ett gäng kajskelett, vilket för övrigt skorstenen också var full av.

Detta är en bild från den andra storstugan. Här har vi numera vårt vardagsrum.

Taket i det som numera är skrubb i barnens rum var aningen rötskadat kan man säga.

onsdag 14 april 2010

Vårtecken

Tog ett varv på tomten idag för att spana in vårtecken, men eftersom snödrivorna fortfarande ställvis är kvar förväntade jag mig inte särskilt mycket. Till min glädje spanade jag in några som stod och neg och sade "nu är det vår", bl.a. denna skönhet. Vi har ett stort område med blåsippor på tomten och det är ju så otroligt vackert när den blålila färgen breder ut sig och tar över allt mer av det bruna som finns på marken. Vi spanade också in tussilago idag.

För ett par veckor sedan anlände några flyttfåglar till tomten. Bofinkar, koltrastar och björktrastar började bosätta sig här. Vi såg också nya arter som vi inte tidigare sett den här säsongen, men som inte har kommit så långväga ifrån, bl.a. gråsiska och grönsiska. Svanar, tranor, änder och gäss har också flygit över oss, och i skogen bredvid oss "hoar" ringduvorna värre än vanligt. Vackrast hittills i vår är ändå koltrastens sång om kvällen. Volymen på morgonkonserterna stegras dag för dag, för att så småningom nå sitt klimax i maj om jag minns rätt. Hade ett par stadsbor som sov över i april första året vi bodde här, och de hade vissa problem med sömnen p.g.a. den starka fågelsången som hördes. Dessutom kanske extra bra p.g.a. våra gamla och otäta fönster...

Våra små bevingade vänner behöver också boplatser. Det har vi goda förutsättningar för på tomten som har massor med träd, och också gamla hålträd. Förra veckan tillverkades nya holkar som sattes upp i fyra träd. Barnen spikade så armarna domnade. Storasyster tyckte att holkarna skulle märkas med namn på tillverkare och önskad blivande hyresgäst. Jag tyckte mig dessvärre skymta en talgoxe med bomaterial i näbben flyga in i blåmesholken idag.

Till sist ett par stolta byggare efter välförrättat värv.

söndag 11 april 2010

Vårgrönt och matplats

Den här tiden på året är grönt extra skönt tycker jag! Vi fick det här fina hjärtat av Aja på Lundagård en gång och det har fått pryda våra blomkrukor sedan dess.

Vår matplats är ganska karakteristisk för möblerna i vårt hus. Så gott som allt vi har är gammalt som antingen har fått behålla sitt slitna utseende eller är upprustat, eller så är det A som har snickrat det, eller så är det köpt på Ikea. Inga stora ekonomiska satsningar på möblerna här alltså. Gärna skulle vi ha mycket mera gamla möbler, men ofta är det en hel del arbete med dem och det gör att vi får ta till Ikea ibland för att det skall vara praktiskt att bo i vårt hus. Uthuset är fullt med kommande projekt, och halvfärdiga projekt finns lite här och där ;).

Matbordet har A snickrat och inspirationskällan har varit en gammal hyvelbänk. För tillfället har vi nio stolar kring bordet, och av dem har han snickrat två, fyra är vintage, två är från Ikea och en är köpt i en möbelaffär.


Vi samlar på gamla stolar av den här sorten till vårt matbord, så om någon har en extra stol som tar utrymme i uthuset är det bara att ta kontakt ;). De som är ok har vi bara tvättat, medan de som har varit målade med tjocka lager plastfärg har vi tagit bort färgen av och målat med linoljefärg. Vi har några på lager som borde fixas upp ännu. Tycker det är så skönt att återanvända det som finns istället för att nöta upp nya resurser, och det är roligt att möblerna har en historia.

fredag 9 april 2010

Kalasnervositet

Den nyblivne fyraåringen ska på sitt första riktiga barnkalas imorgon då hans kompis fyller fyra. När vi körde hem ikväll funderade han på vad han ska säga då han ger presenten. Jag föreslog att han kan säga "Grattis på födelsedagen" och "Varsågod". När han skulle gå och lägga sig sa han att han glömt bort vad han ska säga. Jag upprepade mitt svar och när jag gick ner för trapporna hörde jag hur han högtidligt mässade för sig själv i sängen "Grrrrattis på födelsedagen" (han skorrar på r) och "Varrrrsågod". Efter en stund vill han att jag ska komma upp på nytt och meddelar sedan att han glömt bort vad han ska säga. Jag upprepar mitt svar på nytt och hör samma övande när jag går ner för trapporna. Detta upprepas ytterligare fyra gånger med jämna mellanrum innan han somnar.

Visst är de härliga? Var bara tvungen att skriva ner detta så jag inte glömmer bort det. Till sist en bild på vår kalashjälte.

onsdag 7 april 2010

Påskkärringar och Italienresa

Påskhelgen var lugn och skön. Datortiden har gått åt till planering av vår Italienresa. Efter många om och men har vi bestämt oss för att köra från Bergamo till den liguriska kusten söder om Genua. Huvudmålet är natur- och kulturvärldsarvet Cinque Terre som låter väldigt intressant. Fem små byar som ligger uppe på höga klippor vid Medelhavets kust. Vandringen mellan byarna har rankats som den tredje vackraste vandringen i världen av National Geographic.

En liten påskkärring


A tillverkade kvastar i lagom storlek till de äldre påskkärringarna. Fyraåringens besvikelse var stor då det gick upp för honom att det inte går att flyga med dem...

fredag 2 april 2010

Trevlig påsk...


... vill jag önska till alla som kikar in här! Mitt favoritägg på mitt favoritbord!

...och lite påskpyssel!

Här har vi "kalasat" på bl.a. älgtunga. Femåringen sa njutningsfullt efter första tuggan: Det här har jag väntat på i ett halvår. Största delen av den kokta tungan försvann i munnarna på de två äldsta barnen. Själv är jag långt ifrån lika förtjust, övergår gärna till den andra maten vi planerat till påskhelgen. Nu skiner solen och det är dags att gå ut! Skön helg!